Mitt första företag

ca-lgflag

Vi bodde i Edmonton, Kanada under fem år på 90-talet, och nu i maj hade jag förmånen att återigen resa dit på besök. Det är alltid lika kul att komma tillbaka. Att känna så många kanadensare som jag verkligen betraktar som mina vänner, gör att jag känner mig enormt privilegierad.

Självklart är det så att varje gång men kommer ”hem” igen, så kommer många minnen tillbaka. Den här gången, var det särskilt minnena från min tid som företagare i Kanada som gjorde sig påminda. Och nu när jag tänker tillbaka, är jag ganska imponerad över hur modig jag var.

Jag började min företagarbana i Kanada med att läsa en kurs i kanadensisk affärsjuridik, samtidigt som jag väntade vårt tredje barn. Med min bakgrund som revisor i Sverige, kunde jag inte tänka mig att starta ett företag utan att ha grundläggande kunskaper om det kanadensiska systemet. När vår dotter var tre månader gammal, tyckte jag tiden var mogen att starta mitt företag. (Hur tänkte jag då?)

När jag väl börjat hände allt i ett slag. Jag bildade mitt företag, fick till det grundläggande som namn, visitkort mm (det här var före internet så jag behövde inte fundera på hemsida och social media). Jag skissade på en affärsplan för företaget, med både kortsiktiga och långsiktiga mål.

Redan från början hade jag en klar bild över vad jag ville göra. Vi var en familj med tre små barn, som tyckte om utomhusaktiviteter. Jag upplevde dock att det var en stor brist på funktionella barnkläder i bra kvalitet, och då särskilt regnkläder. Jag kontaktade en svensk regnklädesproducent som jag hade haft kontakt med när jag var revisor, och fick licens att sälja deras kläder i Kanada. Jag började sen sälja dessa till lite mer exklusiva barnklädesaffärer.

Året efter beslöt jag och min man oss för att återvända till Sverige. Detta innebar att jag fick lägga ner mitt företag, innan jag fått full snurr på affärerna. Jag är dock övertygad om att det kunde – nej, det skulle ha blivit framgångsrikt!

Så, vad har jag då lärt mig av det här – särskilt nu när man kan vara efterklok?

FOKUS – jag hade en enda produkt, en leverantör och att definierad typ av affärer att sälja till – vilket betydde att jag visste vad jag skulle fokusera på. Med detta fokus, blev varje beslut enkelt. Om det stämde med min affärsplan, så var det bara att köra. Om inte, så släppte jag det på en gång.

STÖD och BOLLPLANK – Min man stödde mig helhjärtat, och han var också ett fantastiskt bra bollplank. Han ställde frågorna som fick mig att tänka till en gång till, att förtydliga mina planer, och ibland att justera planerna. Jag hade någon som kunde visa på att jag faktiskt gjort framsteg när jag själv tvivlade, och att fira mina framgångar med.

UTHÅLLIGHET – Uthållighet är nyckeln till framgång. Omständigheterna gjorde att  jag inte kunde ge mitt företag så mycket tid som jag skulle ha velat den där gången, innan det var dags för oss att fortsätta mot nya mål.

Jag var ung och oerfaren i att driva eget företag den där gången. Jag måste säga att jag fick till det mesta ganska rätt trots det. Hur är det för dig?

* Har du identifierat vad du ska fokusera på?
* Har du någon som kan agera stöd och bollplank?
* Är du tillräckligt envis och uthållig för att nå dina mål?

Om du saknar något av detta finns mycket hjälp och stöd att få. Expertråd och stöd för nystartade företag eller företag som vill utvecklas finns att söka bl a hos Tillväxtverket och Nyföretagarcentrum. Det är också värdefullt med en egen, personlig affärscoach där du själv styr över upplägget.  Det är väl investerade pengar i din verksamhet, och fortsätter så länge du själv önskar. Vid val av coach tycker jag det är väsentligt att välja en coach som har egen erfarenhet av att driva företag.

De entreprenörer som har stöd och bollplank vid uppstarten av sitt företag kan i många fall undvika att tappa tempo när den första entusiasmen lagt sig, något som annars drabbar många nystartade företag. Skulle man ändå hamna där, och känna att förmågan att se klart och finna lösningar saknas – är mycket vunnet på att ta in nya friska ögon i verksamheten.

Jag har coachat många entreprenörer och egna företagare. De har i nästan samtliga fall kommit till mig för att deras företag avstannat i utvecklingen, och de ser själva inte vad som kan göras för att komma vidare. De är ofta väldigt duktiga på sitt specialområde, men är inte lika skickliga på att driva ett företag. Ett typiskt affärscoachingsuppdrag sträcker sig över sex-nio månader. Under den tiden identifierar vi företagets fokus, nya idéer prövas och nya vanor utvecklas. Dessutom, så återfår entreprenören sin glädje och passion i att driva sitt företag!

Vad väntar du på? Kontakta mig idag för ett kostnadsfritt och förutsättningslöst samtal om vad affärscoaching kan göra för dig och ditt företag!